Beliggenhed
Lillebælt, Kolding Fjord
55°29,7’N 9°30,0’E – kort 158
Havnen
Kolding Lystbådehavn er en selvejende institution og består af Nordhavnen umiddelbart W for N-lige dækmole og Sydhavnen, der er beliggende ved Kolding Å’s udløb.
Dybder
Nordhavnen: 3,0 m
Sydhavnen: 2,5 m.
Anmærkning: Dybden i renden til Sydhavnen er midlertidigt aftaget til 2,2 m.
Største skibe
De største skibe der kan besejle havnen: Længde 14 m, bredde 5 m og dybgang 2,5 m.
Vandstand
Forskellen mellem middelhøjvande og middellavvande er 0,2 m. NE-E-lig vind giver indtil 1,5 m højvande og W-lig vind indtil 1,5 m lavvande.
Strøm
Sydhavnen: Udløb fra åen giver E-gående strøm i selve havnen. Den E-gående strøm skærer den gravede rende til havnen under en vinkel på ca. 45°.
Afmærkning
Sejlrenden til Sydhavnen er på N-siden afmærket med grønne stager med topbetegnelse og på S-siden med røde stager med topbetegnelse.
Kolding Havns grænse mod fjorden bestod indtil for en generation siden af 2 træmoler – en sydmole ud for Hasle Klinkers lagerplads – og lige overfor denne en tilsvarende nordmole. Disse 2 træmoler var dengang lystsejlernes havn.
Ved slutningen af 2. verdenskrig lå et stort areal i forlængelse af den gamle havns nordside opfyldt, og “Tyskerbroen” – oprindelig bygget til søsætning af torpedobåde – pegede ret ud i fjorden. Denne bro blev det første trin til den nuværende nordlige lystbådehavn.
Broen blev forlænget og år for år blev havnen udvidet med pæle- og pontonbroer, afgrænset og beskyttet af den nordre betonmole.
Kolding Sejlklub, Kolding Motorbådsklub, Kolding og Omegns Strandjagtforening indledte et samarbejde og traf i 1973 en aftale med Kolding Kommune om at leje og administrere lystbådsområdet, en havnemester blev ansat, og samarbejdet resulterede i 1979 i stiftelse af den selvejende institution “Kolding Lystbådehavn” med repræsentation af eet medlem fra hver af de 3 klubber samt 2 medlemmer udpeget af Kolding Kommune. Ved dannelse af Kolding Bådelaug fik denne også repræsentation i lystbådehavnens bestyrelse.
I 1979 blev lystbådehavnen udvidet ved bygningen af en ny havn på sydsiden af Kolding Å.
1100 kvadratmeter af de gamle eksportstalde blev i 1983 nedtaget bræt for bræt og genopført på sydhavnen i form af klublokaler, forretninger, toiletter, baderum osv.
I 1985 blev sydhavnen udvidet med en bro med tilhørende spunsvæg langs udløbet af Kolding Å.
Sydhavnen afsluttes i 1987 med en 152 m lang dækmole.
Den selvejende Institution “Kolding Lystbådehavn” råder nu tilsammen over 965 fortøjningspladser.